Založ si blog

Vláda ako ľudské telo!

Naša vláda ale aj mnohé iné, sa dajú prirovnať k fungovaniu krvného obehu a s ním spojenými dodávkami tepla v ľudskom tele. Ako? Poďme si najskôr vysvetliť ako funguje rozdeľovanie tepla v ľudskom organizme. V prípade že je telo vystavené chladu a to dlhodobo, telo prejde do režimu hospodárenia s teplotou. Predstavme si list alebo zoznam na ktorom sú postupne uvedené orgány ktoré vyžadujú teplo.Na samom spodku tohto zoznamu sa nachádzajú končatiny, nad nimi sú to rôzne orgány až sa dostaneme k hornej trojke. Na tretom mieste sú pľúca, je to predsa jeden z veľmi dôležitých orgánov teľa. Na druhom nájdeme tiež veľmi podstatný orgán a to srdce. Bez pľúc a srdca nie je život, ale prečo potom nie sú na prvom a druhom mieste v zozname? Kto sa skrýva na mieste ktoré bez tepla nemôže fungovať? Je to ľudský mozog. Mozog reguluje dodávky tepla do celého tela ale pritom si ohromné množstvo tohto tepla vyčlení výlučne pre seba.

Celá táto sústava veľmi dobre pripomína organizáciu rozdelenia zdrojov v štáte. Predstavme si to nasledovne: končatiny – budú bežný ľudia (bez nich toho telo veľa nespraví), pľúca a srdce – môžu byť orgány ako školstvo, zdravotníctvo a podobne a mozog – prirovnáme v vláde. Prečo? Poďme si to rozobrať.

Keď sa štát dostane do stavu kedy nedokáže uspokojiť všetky jeho orgány, podobne ako človek v zime nedokáže zahriať celé telo, začne kalkulovať zo svojimi zdrojmi. Ako prvé začnú nedostávať teplo práve končatiny, teda v tomto prípade ľudia (obyvateľstvo). Ale končatiny sú odolné a istú dobu dokážu fungovať aj z nižšími dodávkami tepla. Keď je už veľmi zle prídu na rad aj ostatné orgány v tele, teda aj v štáte (školstvo a pod.) ale mozog ako centrum, ktoré rozhoduje, si udržuje stálu teplotu po celú dobu v istých prípadoch si ešte „prikúri“. Tak isto sa správa aj vláda. V stave v ako sa práve nachádzame je v štáte dobre len vláde. Aj telo uberie končatinám teplo aby ho mal mozog dostatok. Nepripomína vám to tie krásne politické platy v sumách o ktorých tie pomyselné „prsty“ len snívajú? Spoliehajú sa na to že končatiny si vystačia s tým čo majú ale tak to nepôjde do nekonečna, nakoniec aj končatiny podľahnú chladu. A chcem potom vidieť ako si mozog (vláda) poradí bez možností, ktoré poskytujú práve končatiny.

Tento stav je veľmi zlý. Prečo? Jednoducho preto lebo ktorý politik si dobrovoľne zníži tú úroveň života ktorej sa mu dostáva. Žiaden. Keby to spravili tak by sa im neoplatilo tam byť a to by bol ten najlepší stav aký by mohol nastať. Pretože keby z politiky odišli všetci politici, ktorý majú akurát veľké sľuby pred voľbami a nič iné, ostali by tam len tí politici, ktorý tam nie sú kvôli „teplu“, ale kvôli tomu že naozaj chcú pre túto krajinu niečo spraviť, niečo dokázať, niečo lepšiť, aby sa nášmu štátu nežilo tak ťažko ako sa mu žije teraz. Dostali by sme sa z tejto „politickej zimy“ do „krásneho teplého leta“ a zažili by sme tie najkrajšie roky aké sa len dajú predstaviť. Slovensko je síce malá krajina ale s obrovskými možnosťami!

 

Mám dôvod žiť?

08.04.2013

Pre čo žijeme? Každý sa snaží žiť na plno ale ako čas plynie každý upadne do stereotypu a len v málo prípadoch ho zmení. Môj život je čisté fiasko aspoň do teraz postupne si uvedomujem že mnohé situácie v mojom živote som mohli udiať ináč ale potom si uvedomím že keby sa presne tak nestali nebol by som to ja, to čo som teraz je výsledkom či už dobrý alebo zlých [...]

Ako kľúče obcestovali časť Slovenska

05.06.2012

Bol to práve štvrtok 31.5. presne na moje 20-te narodeniny keď som dostal ten nápad že by mohlo byť fajn isť cez víkend ich osláviť s partiou do neďalekej dediny. Nápad to bol fajn tak prečo nie. Dohodli sme sa že pôjdeme sobotu a vrátime sa až nedeľu ranným vlakom.

Križovatka života II.

05.06.2012

Križovatka tá veľká malá prekážka, ktorá nás sprevádza celým životom. Je na nej zaujímavé, že každá križovatka ktorá sa nám zdala, keď bola aktuálna, ako tá najväčšia sa zdá z odstupom času ako úplne zanedbateľná záležitosť. Ale práve tieto križovatky nás menia, pretvárajú, robia z nás niečo čím sa máme stať. Každý z nás v živote prejde [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Cofil

Mladý chalan, ktorý má veľké sny a neprestajne verí že sa mu splnia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 10427x
Priemerná čítanosť článkov: 1738x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy